Vastuullisuutta johdetaan tiedolla
Vastuullisuustyössä korostuu tänä päivänä data aivan eri tavalla kuin aikaisemmin: kauniiden lauseiden sijaan halutaan faktaa ja mielellään numeerisessa tai vähintään rakenteellisessa muodossa. Kehitystyömme idea vastuullisuusanalyysiprosessiin lähti asiakkaiden tarpeesta saada enemmän tietoa käyttöönsä.
Hanselin yhteishankintojen vastuullisuuden arviointiin kehitetty työkalu, vastuullisuusanalyysi, on ollut käytössä vuoden 2019 lopusta alkaen ja analyysi tehdään yhtiön kaikille yhteishankinnoille. Analyysin perusteella vastuullisuusryhmän kaksi jäsentä yhdessä arvioi, myönnetäänkö yhteishankinnalle vastuullisuustunnuksia. Vuonna 2022 vastuullisuusanalyysi tehtiin 16 yhteishankinnassa (50 yhteishankinnassa vuonna 2021).
Vastuullisuusanalyysiprosessin tavoite on auttaa kategoriapäällikköä ja koko kilpailutustiimiä pohtimaan vastuullisuuden osa-alueita laajasti kilpailutuksen yhteydessä. Analyysissä arvioidaan yhteishankinnan vastuullisuutta suhteessa ennalta määriteltyihin vastuullisuustavoitteisiin. Kilpailutustiimin tulee pohtia, miten positiivinen vaikutus voidaan saada esille, ja millainen on Hanselin vaatima toimenpide haitallisen vaikutuksen vähentämiseksi. Vastuullisuusryhmän edustajat ovat tukena tässä työssä.
Yhteishankinnat edistävät vastuullisuutta monin tavoin
Vastuullisuustavoitteita ovat ympäristötunnukseen liittyen esimerkiksi kasvihuonepäästöjen vähentäminen, energiatehokkuus, haitallisten aineiden käytön vähentäminen ja kiertotalous. Sosiaalisen vastuun osalta tavoitteita ovat esimerkiksi työ- ja ihmisoikeuksien noudattaminen, hankinnoilla työllistäminen, yhdenvertaisuuden tai esteettömyyden huomioiminen ja Code of Conduct -vaatimusten tuominen osaksi sopimusta. Taloudellisen vastuun tavoitteita ovat esimerkiksi riittävän taloudellisen suorituskyvyn varmistaminen, kustannustehokkuus tai huoltovarmuuden edistäminen.
Asiakas saa tiedon yhteishankinnan vastuullisuudesta ja myönnetyistä tunnuksista hansel.fi-verkkopalvelun kautta niin sanotulta vastuullisuusvälilehdeltä, joka on kategoriapäällikön tekemä yhteenveto vastuullisuusanalyysin lopputuloksista. Raportointia haluttiin kehittää, ja vuonna 2022 vastuullisuusanalyysiprosessi vietiin kokonaisuudessaan Hanselin toiminnanohjausjärjestelmään, ja aikaisemmasta Excel-prosessista luovutaan vuoden 2023 alussa. Vastuullisuustavoitteet tekstiosioineen kirjataan suoraan järjestelmään, mihin myös vastuullisuusryhmä merkitsee tekemänsä päätökset myönnetyistä tunnuksista. Lisäksi vastuullisuuteen liittyvät, niin sanotut Hilma-tilastokentät vietiin järjestelmään siten, että niiden vastaavuus Hanselin vastuullisuusanalyysiin käy ilmi. Tiedon tallentaminen rakenteellisessa muodossa mahdollistaa paremman raportoinnin ja tuo vastuullisuustietoa jatkossa entistä kattavammin asiakkaiden käyttöön.
Lue myös: Puhtaasti vastuullinen
Sinua voi myös kiinnostaa
Vastuullisuuden johtaminen
Hanselin vastuullisuustyöllä on pitkät perinteet: työ käynnistyi pienimuotoisesti ympäristöasioista vuonna 2006 ja vuosi vuodelta vastuullisuuden edistämiseksi on tehty yhä enemmän
Toimitusjohtajan katsaus
Vuosi 2022 oli sangen poikkeuksellinen. Meillä tämä on näkynyt monena uutena työvaiheena hankinnoissa. Maailmantilanteen raju muutos on tehnyt meistä pakotteiden ja hinnankorotuspaineiden asiantuntijoita.
Hansel.fi: Hankintojen vastuullisuus
Tavoitteenamme on toimia suunnannäyttäjänä vastuullisissa ja vaikuttavissa hankinnoissa.